Kystskrænten ned mod Louns Bredning er omfattet af halvøens Natura 2000-beskyttelse. Her vokser blandt andet den fredede Plettet Gøgeurt. Foto: Flemming Fragtrup

Landsbyen Louns har i den sydvestlige del af Himmerland har lagt navn til den delvist fredede halvø, som inden for et overskueligt område byder på alle de natyrtyper, der karakteriserer Vesthimmerland. I alt 20 kilometer afmærkede stier fører igennem dybe dale, skove og slugter med egekrat, hede og et kystlandskab, der ud over en betagende udsigt også byder på sjældne planter som for eksempel den fredede gøgeurt.

Siden middelalderen har halvøens magtcentrum været Herregården Hessel, der i dag er landbrugsmuseum og skueplads for de årligt tilbagevendende høstdage, hvor man kan opleve livet på landet som det formede sig for et par århundreder siden. Men allerede i vikingetiden var halvøen et centrum for handel og håndværk, koncentreret omkring Louns Sø.

Afmærkede stier, infostandere og flere interaktive kikkerter undervejs medvirker til at gøre en tur halvøen rundt til en udbytterig oplevelse. Se folderen nedenfor for at få flere informationer.