I det nordvestlige hjørne af Rebild Kommune, på grænsen til Vesthimmerlands Kommune, ligger et vildt og vidunderligt sted, hvor naturen mere eller mindre selv bestemmer, hvad den vil have gang i. Det er Højris Mølle og de omkringliggende arealer, som ejes af Danmarks Naturfond. Her er urørt skov, mangfoldige blomster og insekter samt rislende vand. Stedet kalder simpelthen på, at man tager termokanden med og nyder en kop kaffe i det grønne.

Der er to markerede stier gennem området. Jeg vælger at gå på opdagelse på den gule rute. Den er blot 1,7 km lang og ikke specielt udfordrende, men når jeg vil tage billeder af sommerfugle, biller og bier, der driller med ikke at sidde stille for fotografen, og blomster og græsser skal nærstuderes og identificeres med app’en iNaturalist, og jeg stopper op for at åbne landskaber, åløbet og vildskaben i skoven skal indåndes og mærkes helt ind i sjælen, så ender jeg alligevel med at bruge 1,5 timer på at gennemføre turen.

I billedet til venstre holder jeg ikke kameraet skævt; det er den urørte skov, der skråner. Til højre den grønne, grønne skov.

På et tidspunkt krydser stien Sønderup Å og fører dig over en faldefærdig bro. Mit råd er at træde varsomt og undlad at læne dig op ad gelænderet – så skal det nok gå.

Pludseligt åbner skoven sig, der er blomstrende enge, og man kan se møllen på afstand.

Der er et fortryllende virvar af blomsterarter, hvilket medfører en mangfoldighed af insektarter. Det vrimler med bier, svirrefluer, sommerfugle og andre insekter.  Til venstre er det cikorie og til højre gåsepotentil.

Jeg ser mange engrandøje, græsrandøje, kålsommerfugle, og en enkelt citronsommerfugl, men den eneste, der sidder tålmodigt for fotografen er en bredpande (til venstre). Jeg kan til gengæld trøstespise et væld af lækre, modne hindbær.

På den sidste etape af turen kan man tage en afstikker ind til møllen. Her går der nogle Galloway, fine cremefarvede kreaturer, der ser ud som om deres muler og ører er dyppet i chokolade. De arbejder med at holde græsset nede, så det ikke udkonkurrerer de øvrige planter. Den gamle mølle er i en sørgelig forfatning. Dyrene bruger den som et læskur. Fire dyr og jeg kredser rundt om møllebygningen i gensidige forståelse for, at vi ikke skal forstyrre hinanden. Vi går til sidst, efter nogle nysgerrige kig på hinanden, i hver sin retning.

Jeg kan ikke dy mig for at plukke en buket. På forunderlig vis står naturens farver altid godt til hinanden. Så snart jeg placerer buketten til fotografering, sætter en bredpande sig i den (øverst højre hjørne) for at suge en eftermiddagssnack i sig.