Fjern byggeaffaldet og sæt grusgraven i Skatskov fri
Den gamle grusgrav i Skatskov nord for Aalestrup er udtjent og området tages ud af Region Nordjyllands nye Råstofplan 2020.Men en af ejerne, Himmerlands Betongenbrug, sendte så en håndskreven lap papir til regionen, hvor ejeren skrev, at der stadig findes råstoffer af en fornuftig kvalitet i grusgraven. Firmaet ejer mindre end en halv hektar i den gamle grusgrav - men regionens administration indstiller nu, at den trætte gamle grusgrav alligevel tages med i den kommende råstofplan.
Langt det meste af grusgraven i Skatskov er færdiggravet og efterbehandlet. Men i den østligste matrikel er der stadig et hjørne, som ikke er efterbehandlet. I stedet fylder ejeren det med byggeaffald og bruger pladsen som lager for knust beton i en kæmpestor bunke. (Foto: Sten Søndergaard)
Lad dog den gamle grusgrav udvikle sig naturligt
Grusgraven i Skatskov er på 13,7 hektar. Langt det meste er færdiggravet og efterbehandlet til mark eller beplantet med buske eller træer. I den vestlige ende er der imidlertid en halv hektar, der ejes af Himmerlands Betongenbrug. Så vidt man kan se for de store bunker betonbrokker, andre former for byggeaffald og almindeligt affald og skrammel på grunden, har ejeren også en beskeden udgravning af sand i gang på sin lidt under en halv hektar store andel af den gamle grusgrav.
I den anden, østlige ende af grusgraven ligger der en noget større matrikel. Også her er der færdiggravet og delvist efterbehandlet - bortset fra et hjørne af matriklen mod nordvest. Her vidner en kæmpedynge knust beton og en opfyldning med byggeaffald om, at der ikke graves grus, men at pladsen mere bruges som deponi og lager.
Normalt stilles der krav om, at en grusgrav ryddes og efterbehandles, hvis der er gået mere end et år siden der har været gravet efter sand eller grus. I Skatskov har der ikke været gravet i den østlige del i årevis - alligevel mangler efterbehandlingen.
Derfor foreslår DN Vesthimmerland i sit høringssvar, at grusgraven nu sættes fri og lades i fred. I den østlige del af grusgraven er der gode muligheder for at der udvikler sig værdifuld natur - og det passer fint sammen med den nære beliggenhed ved Skatskov og de fredede Hverrestrup Bakker. Tilsammen kunne området blive en lille naturperle med mange oplevelser for naturinteresserede - og alle andre.
Det samme er tilfældet i Farsø, hvor grusgravningen øst for byen fortsætter. Erhvervsrådet vil gerne have arealer udlagt til industriområde - DN foreslår at se på byens presserende behov for bynære rekreative områder. Men området er stort nok til begge behov, hvis der efterbehandles fornuftigt efter endt grusgravning.
I Blære foreslår regionen at inddrage et yderligere område til udvinding af sand. Det eksisterende graveområde på den anden side af vejen er i kommuneplanen udlagt til potentielt naturområde. Derfor finder DN det naturligt, at ikke kun dette område, men også den nye sandgrav overfor efterbehandles til naturformål, når gravningen engang hører op.
Ejeren af den vestligste halve hektar af den gamle grusgrav i Skatskov bruger tilsyneladende en stor del af resten af sin ejendom til losseplads. I nordenden af arealet er der oplag af flis i kæmpebunker, i midten står et knuseværk og mod øst vidner en mindre bunke sand om, at ejeren formentlig stadig graver en smule sand op af undergrunden. (Foto: Sten Søndergaard)