Nyhed

Kommunen trækker vandingstilladelse tilbage

Efter en klage fra DN har kommunen trukket sin tilladelse til at bruge 205 millioner liter grundvand til markvanding tæt på de fredede Tandrup Sø, Rør Sø og Sjørup Sø tilbage.
Indvindingen af grundvand påvirker det fredede område - og det kræver en dispensation fra Fredningsnævnet. Men kommunen har slet ikke spurgt nævnet.

I den tørre sommer 2018 sank vandstanden op mod 40 centimeter i den fredede Tandrup Sø, mens landmanden på markerne tæt på søen pumpede grundvand op i store mængder. Kommunen mener ikke, at der er en sammenhæng, men har alligevel trukket landmandens fornyede og forøgede tilladelse til markvanding tilbage. (Foto: Sten Søndergaard)

 

Kommunen trækker tilladelse til markvanding tilbage efter DN-klage

Lige syd for Uhrehøje Plantage finder man Tandrup Sø, Rør Sø og Sjørup(gaard) Sø. De to af søerne har åbent vandspejl, mens Rør Sø er en tilgroet mose, hvor hængesæk dækker vandspejlet. Hængesækken her er en mangeårig opstået sammenfiltret masse af rødder og andet organisk materiale, der er så stærk, at der kan gå kreaturer ovenpå, selv om der er vand nedenunder. Mosen rummer mange sjældne planter, specielt priklæbet gøgeurt, der har har sin eneste sikre, vedvarende bestand i Danmark netop her.

Alle tre søer er omfattede af en fredning, der blandt andet siger, at grundvandsspejlet i Tandrup Sø og Rør Sø ikke må ændres, mens der må hentes vand fra overfladen af Sjørup Sø til en bestemt kote, fastsat af en Landvæsenskommission i 1977.

Alligevel giver kommunen en fornyet tilladelse til stor-landmanden i nærheden til at pumpe 205 millioner liter grundvand op til markvanding hvert år. Det er en forøgelse på 70 procent i forhold til den hidtidige tilladelse - og det påvirker naturligvis vandstanden i de fredede søer. Derfor sendte DN Vesthimmerland allerede 1. juli et brev til kommunen, hvor vi blandt andet spurgte efter årsagen til, at indvindingen af grundvand til markvanding ikke er blevet vurderet i forhold til fredningsbestemmelserne og om den voldsomme påvirkning af Tandrup Sø i 2018 ikke giver anledning til at gentænke tilladelsen.

Af kommunens svarede en lille uge senere, at kommunen ikke var indstillet på at ændre tilladelsen. Kommunen har ikke kendskab til minimums-koten i Sjørup Sø, men mente, at det kan være lige meget, at der bruges grundvand og ikke overfladevand fra Sjørup Sø til markvanding.

Det er naturligvis ikke godt nok, at kommunen giver tilladelse til oppumpning af grundvand i strid med og uden kendskab til indholdet af fredningsbestemmelserne. Derfor var DN Vesthimmerland i samarbejde med DN's sekretariat tvunget til at klage til Miljø- og Fødevareklagenævnet over kommunens tilladelse.

Efter DN har klaget, har Vesthimmerlands kommune tænkt sig om endnu en gang - denne gang noget mere grundigt. Resultatet er blevet, at kommunen har trukket sin tilladelse tilbage.

DN's klage er derfor bortfaldet - og vi venter nu på kommunens næste udspil.

Rør Sø er i dag en mose, dækket af hængesæk. Kalk nær overfladen i mosens østlige side skaber et helt utroligt frugtbart miljø for sjældne planter, specielt mange arter af de fredede gøgeurter. (Foto: Sten Søndergaard)