Høringssvar

40 hektar solcellepark klods op ad Navnsø-fredningen

Vedvarende energikilder som vindmøller og solceller er som udgangspunkt klart at foretrække frem for fossile brændsler. Men der opstår dilemmaer mellem hensynet til klima og CO2-udledning på den ene side og hensynet til fredet natur og beskyttede dyrearter, når man - som der er planer om - vil lægge en 40 hektar stor solcellepark lige op ad Navnsø-fredningen og delvist i Natura 2000-område H17.

Planer om solcellepark på 40 hektar som nabo til Navnsø-fredningen

Overordnet synes DN Vesthimmerland, at solceller er en god idé. Også hvis de samles i store, effektive solcelleparker, når blot placeringen tager hensyn til landskab, natur og biodiversitet. Men når der er planer om at bygge en 40 hektar stor solcellepark lige op og ned af Navnsø-fredningen mellem Aars og Løgstør, bliver det mere kompliceret. Især fordi en mindre del af området er inde under Natura 2000 og fordi der findes beskyttede Bilag IV-arter i området, nemlig stor vandsalamander, strandtudse, spidssnudet frø og løvfrø. Yderligere vanskeligt bliver det også, fordi halvdelen af det planlagte solcelleareal er udlagt som potentiel natur i kommuneplanen.

Omvendt er der ingen tvivl om, at ejerne af arealet har valgt at lægge den planlagte solcellepark lige her, fordi jorden ikke er den mest værdifulde, set med landmandens briller.

Kommer der jura ind i billedet, skal man huske, at fredningsbestemmelserne for Navnsø kun gælder lige præcis det fredede areal. Hvordan der skal se ud på nabomarken, står der intet om i fredningen. Så her er der andre regler, der gælder.

Det er Vesthimmerlands Kommune, der skal give tilladelse til solcelleparken, hvis den skal blive til noget. Det kræver en lang og kompliceret proces, som kommunen allerede har taget hul på. Politikerne har nemlig besluttet at starte med en såkaldt fordebat, hvor alle og enhver kan komme med deres holdninger, synspunkter og kommentarer til planerne. Senere kommer der så den mere bindende planproces med kommuneplantillæg, lokalplan og så videre.

DN Vesthimmerland har naturligvis kommenteret planerne allerede her i fordebat-perioden. DN's indlæg kan du hente nedenfor. Du kan også finde mere om projektet på kommunens hjemmeside. 

Google Earth billede af området med Navnsø-fredningen foroven til venstre for midten (det mørke område er selve søen). Den planlagte solcellepark tegnet ind med rødt.