Nyhed

Nye solcelleparker skal respektere natur og landskab

Solcellepark nummer to er på vej i Vesthimmerland, hvis det står til byrådsmedlem og gårdejer Henrik Dalgaard og firmaet European Energy. Henrik Dalgaard har købt ejendommen Enghavegaard på Mosbækvej og det er planen at leje størstedelen af jorden ud til European Energy, der vil etablere mellem 60 og 80 ha solcellepark på arealet.
Men Enghavegaard grænser op til den fredede og Natura-2000 beskyttede ådal - og hele området er i kommuneplanen udpeget som bevaringsværdigt landskab.

Det er her øst og vest for Mosbækvej, at der er planer om en op mod 80 ha stor solcellepark. Mod øst grænser arealet op mod den fredede Sønderup Ådal. (Foto: Google Earth)

 

DN tager forbehold over for ny solcellepark

Vedvarende energi er fremtiden. Vi skal have udfaset de fossile brændstoffer som kul og olie - og det kræver en omlægning af vores energiproduktion til bæredygtige energi fra først og fremmest vindmøller og solceller. Det er DN's overordnede politik på energiområdet.

Men det betyder ikke, at man bare skal lægge vindmølleparker og solenergianlæg hvor man har lyst til i det åbne land. De stadig større energianlæg kræver omhyggelighed og respekt for natur og landskab, når de skal placeres.

Det gælder også det planlagte solenergianlæg ved Mosbækvej i Vesthimmerlands kommune. Her vil byrådsmedlem og gårdejer Henrik Dalgaard leje det meste af Enghavegaards jorder ud til firmaet European Energi, som gerne vil bygge en mellem 60 og 80 ha solcellepark her. Projektdeltagerne har søgt Vesthimmerlands Kommune om tilladelse til at etablere solcelleparken og kommunen har derfor sendt planerne i fordebat, hvor alle har haft mulighed for at kommentere projektforslaget.

DN i Vesthimmerland har naturligvis skrevet et indlæg i fordebatten. Den planlagte solcellepark grænser op til Sønderup Ådal, der er fredet og Natura 2000-område - og DN er ikke i tvivl om, at projektet skal respektere fredningen og den internationale naturbeskyttelse.

Desuden er Sønderup Å ligesom andre større vandløb i Danmark beskyttet af en 150 meter åbeskyttelseslinje, Inden for den må der ikke plantes træer eller opstilles skure, campingvogne eller lignende. Altså heller ikke solceellepaneler på tre meter høje stativer. Selv om Vesthimmerlands kommune kan dispensere fra åbeskyttelseslinjen, mener DN ikke, at det kan lade sig gøre i dette tilfælde. Meningen med åbeskyttelsen er netop at bevare den åbne natur omkring åen - og solcelleparken strækker sig faktisk omkring 1500 meter langs åens vestside.

Desuden peget DN i sit indlæg på, at hele arealet er udlagt i kommuneplanen som bevaringsværdigt landskab. Meningen er at sikre landskabet mod store anlæg, der forstyrrer landskabsoplevelser - så heller ikke i dén sammenhæng er placeringen af en solcellepark ved Mosbæk heldig.

Du kan downloade DN's indlæg ved at klikke på knappen nedenfor.