Nyhed

Rundbarbering af rørskoven ved Sjørup Sø i Gatten

Rørskov og mosevegetation i det nordvestlige hjørne af Sjørup Sø er blevet ryddet her i vinter - formodentlig da isen i februar gjorde det muligt at færdes på søen. Rydningen er dybt ulovlig og har nærmest karakter af hærværk. Hvem der står bag ved DN ikke, men da rydningen er sket neden for sommerhusområdet og turist- og konferencevirksomheden HimmerLands ejendom, vil det nok være oplagt at kigge i den retning.
DN Vesthimmerland har bedt kommunen om at gennemføre endnu et naturtilsyn i området.

Bredden til højre ligger neden for HimmerLands ejendom, mens halvøen til venstre er en del af søen, der ikke har nogen privat ejer. Der er imidlertid en tinglyst deklaration på ejendommen bagved om at  mosen  - og dermed halvøen - stedse skal ligge urørt og at tagrør og siv ikke må fjernes .

Rundbarbering af rørskov i Sjørup Sø

Selv om Sjørup Sø ved Gatten ikke er lige så kendt som Skagen - og selv om fjernelse af rørskoven i søen måske ikke er lige så dramatisk som at fjerne en klit med en gummiged, så er de to forhold dog umiddelbart sammenlignelige. De er begge en klar overtrædelse af Naturbeskyttelseslovens §3. Denne bestemmelse beskytter sårbar natur og værdifulde levesteder for truede planter og dyr - men det gjorde åbenbart ikke indtryk på en sommerhusejer i Skagen. Eller i den nordvestlige del af Sjørup Sø.

Allerede 24. november henvendte DN Vesthimmerland sig til Vesthimmerlands Kommune for at bede om, at kommunen opfylder sin tilsynspligt ved Sjørup Sø. DN dokumenterede dengang en række overtrædelser af især Naturbeskyttelsesloven i den nordvestlige del af søen og søbredden, herunder at vegetationen i mosen og langs søbredden var fjernet over en strækning på ca. 110 meter.

Men det havde åbenbart ikke nogen forebyggende effekt, for den 10. marts kunne DN Vesthimmerland konstatere nye overtrædelser af loven. Denne gang i form af noget, der nærmest kan betegnes som en rundbarbering af søen og den nordvestlige bred. Med enkelte mindre undtagelser er rørskoven neden for golfbanen i søens vestlige side og hele vejen op til golfcentrets areal i søens nordende fjernet og materialet stakket op i store bunker langs bredden.  Denne gang en strækning på 260 meter. Tæller man  bredden langs de to dybe vige i det nordvestlige hjørne af søen med, stiger den ryddede strækning til  cirka 500 meter.

Halvøen neden for en af sommerhusgrundene er endda ekstra beskyttet, fordi ejeren for en halv snes år siden åbenbart var i gang med at grave i mosen langs søbredden. Dengang tinglyste Vesthimmerlands Kommune en deklaration på sommerhus-matriklen om, at mosen - og dermed halvøen - stedse skal ligge urørt og at tagrør, siv og andre planter, der vokser naturligt i mosen, må ikke fjernes.

Ejeren er i dag den samme som dengang - alligevel er hele halvøen nu blevet barberet lige så tæt som en amerikansk marineinfanterist.