Nyhed

Tilladelse til urenset kloakvand i Simested Å er en ”ommer”

Myndighederne trækker tilladelsen tilbage efter møde med DN Vesthimmerland og Danmarks Sportsfiskerforbund

5.000 m3 opblandet urenset spildevand direkte ud i Simested Å uden rensning. Det var indholdet af dén tilladelse, som Vesthimmerlands Kommune i begyndelsen af december sendte til Vesthimmerlands Vand, der bl.a. har ansvaret for renseanlægget i Aalestrup.
Efter en klage fra DN inviterede Vesthimmerlands Vand imidlertid til et møde, hvor ikke kun DN, men også Danmarks Sportsfiskerforbund deltog sammen med en repræsentant fra Vesthimmerlands Kommune. Resultatet blev, at Vesthimmerlands Kommune nu har trukket tilladelsen tilbage og Vesthimmerlands Vand går i gang med at at udarbejde en ny ansøgning.

Overfredningsnævnets kendelse i 1970 om fredning af Simested Å fastsætter klart og utvetydigt, at ”Den fredede åstrækning må ikke forurenes”. Foto: Sten Søndergaard

Langtrukken spildevands-separering
Den oprindelige tilladelse skyldes, at Vesthimmerlands Vand har lavet en trykledning til spildevand fra Aalestrup til det nyere Stistrup Renseanlæg ved Lovns Bredning, så man kan lukke renseanlægget i Aalestrup. Trykledningen kan bare ikke klare opgaven, når det regner kraftigt i Aalestrup og omegn. Indtil videre er det nemlig kun halvdelen af Aalestrup, der har fået separeret spildevand og regnvandvand. I resten af Aalestrup løber regnvandet stadig i fælleskloakken sammen med spildevand fra toiletter og køkkenvaske. Det er lige nu Vesthimmerlands Vands plan, at hele byen skal have separeret spildevand og regnvand i løbet af de kommende 5-7 år.
Simested Å er på strækningen fra Aalestrup og nedstrøms både fredet og omfattet af Naturs 2000-beskyttelsen. Åen er også habitatsområde med beskyttede fisk og dyr.