Nyhed

Tyndbenet dispensation til bade-/bådebro i Sjørup Sø

Dansk Botanisk Forening og Danmarks Naturfredningsforening klager i fællesskab over dispensation og landzonetilladelse til et massivt broanlæg i Sjørup Sø. Der er rod i ejerforholdene og en tilladelse vil efter foreningernes opfattelse skabe en uheldig præcedens. Der er i forvejen en række mindre og ulovlige bade-/bådebroer i søen og den naturbeskyttede søbred er mange steder ødelagt helt.

Sådan burde der se ud langs bredden hele vejen rundt om Sjørup Sø ved Gatten .....

... men neden for mange sommerhuse har ejerne uden videre ryddet naturbeskyttet mosevegetation og rørskov og i stedet anlagt græsplæne ned til søbredden.

 

Sommerhusejer får tilladelse af kommunen til bade-/bådebro på en anden ejers grund

.

Forholdene omkring Sjørup Sø ved landsbyen Gatten minder efterhånden ikke så lidt om et nordamerikansk Klondyke. Himmerlands Golf og Spa Resort får gennem en lokalplan mulighed for at lægge en flydebro i nordenden af søen. Det er nu blevet et en solidt forankret massiv bade-/bådebro i galvaniseret stål med flere platforme, en saunahytte og et opbevaringsanlæg for både kanoen og paddleboards.

Andre steder rundt om søen findes der ni ulovligt anlagte bade/bådebroer, hvor sommerhusejerne har ryddet mosebevoksningen og rørskoven mellem deres sommerhuse og søbredden - i klar strid med Naturbeskyttelseslovens §3.

Slemt ser det for eksempel ud neden for et af sommerhusene, hvor ejeren vil bygge om, lave terrasse og ikke mindst opstille en bade-/bådebro magen til den Himmerland Golf og Spa Resort har bygget. Broen skal imidlertid stå på nabomatriklen mellem sommerhuset og søen - og den er udlagt som beskyttet mose, ligesom rørskoven langs søbredden er beskyttet.

Det er ejeren imidlertid tilsyneladende temmelig ligeglad med. Han har i hvert fald ryddet både sin egen grund og den del af nabogrunden, der ligger ned mod søen foran sommerhuset. Så nu er der kun græsplæne.

Kommunen er tilsyneladende også temmelig ligeglad. I hvert fald har det ikke givet anledning til større overvejelser at give både dispensation og landzonetilladelse til

Himmerland Golf & Spa Resorts massive bade-/bådebro i søens nordende er model for den bro, DBF og DN klager over.

 bade-/bådebroen - alene på baggrund af en ansøgning om byggetilladelse, hvor bade-/bådebroen blot beskrives som magen til den, Himmerland Gold og Spa Resort har bygget.

Men hverken Dansk Botanisk Forening eller Danmarks Naturfredningsforening er ligeglade. De to foreninger er derfor gået sammen om at klage til Miljø- og Fødevareklagenævnet over dispensationen fra Naturbeskyttelsesloven og til Planklagenævnet over landzonetilladelsen.

Desuden har Danmarks Naturfredningsforening i Vesthimmerland bedt Vesthimmerlands Kommune se nærmere på de mange naturødelæggelser og ulovlige bade-/bådeanlæg langs bredden af Sjørup Sø og sørge for, at ødelæggelserne hører op og naturen genetableres.

Det er kommunen, der har pligt til at føre tilsyn - men det er tilsyneladende ikke sket i adskillige år.